Kediler

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedi besleyen insanların en çok korktuğu hastalıkların başında FIP hastalığı gelmektedir. FIP hastalığı koronovirüs ile enfekte olmuş kedilerde bu virüsün mutasyon geçirmesi sonucu olan bir hastalıktır.

Kedi besleyen insanların en çok korktuğu hastalıkların başında FIP hastalığı gelmektedir. FIP hastalığı koronovirüs ile enfekte olmuş kedilerde bu virüsün mutasyon geçirmesi sonucu olan bir hastalıktır. Hem ıslak hem de kuru olarak kendini gösteren FIP, ilerleyen ve tedbir alınmadığı takdirde hayati tehlikeye yol açan bir hastalıktır.

Kedilerde FIP Hastalığı Nedir?

Tam adı Kedi Enfeksiyoz Peritoniti olan FIP hastalığı kedilerde çok sık görülmektedir. Hastalığın hayvanlardaki temel nedeni olan koronavirüs, insanlardaki hastalığa yol açan koronavirüs ile aynı virüs değildir. Kediler de yaygın olarak görülen korona virüsü ishal dışında çok belirgin sorunlara yol açmaz. Bu durum spesifik türlerde vücudun bağışıklık durumuna bağlı olarak koronavirüs ile etkileşime girebilmektedir. Kedi Emterik Koronavirüsü taşıyan kedilerin yaklaşık yüzde 10’unda virüs çoğalmakta ve mutasyon geçirerek vücuda yayılarak FIPV enfeksiyonuna neden olmaktadır.  Böyle bir durumda böbrek, beyin ve karın bölgesinde ciddi enfeksiyon olabilmektedir. FIP hastalığı bulaşıcı değildir ancak ciddi bir hastalık olup kedilerin hayatını tehlikeye sokabilmektedir. FIP hastalığına sebep olan ise bağışıklık sistemiyle virüsün etkileşime girmesidir. FIP hastalığı kedilerle ilerleyici olduğundan hastalık tanısını önceden koymak çok önemlidir.

Kedilerde FIP Hastalığı Belirtisi

Koronavirüs ile enfekte olmuş kediler de belirgin bir sempton görülmemektedir ancak bazı kedilerde burun akıntısı, hapşırma ve gözlerde sulanma ile ishal gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir. Korona virüs taşıyan kedilerin bazılarında FIP hastalığı oluşmaktadır. FIP hastalığının belirtileri ve yan etkilerinin ortaya çıkması uzun süreler almaktadır.

FIP hastalığı ıslak ve kuru olmak üzere iki ayrı durumda görülmektedir. Bu hastalığa yakalanan kedilerde ilk zamanlarda kilo kaybı, depresyon, ateş ve iştahsızlık gibi semptomlar görülebilmektedir. Islak ve kuru formlar hastalık döneminde birbirine de dönüşebilmektedir.

Kuru formda gerçekleşen FIP hastalıklarında kan damarlarının çevresinde iltihaplı ve enfeksiyonlu lezyonlar oluşabilmektedir. Bölgelerde oluşan enfeksiyonlar ise karaciğer, beyin, akciğer ve cilde zarar verebilmektedir. Kuru formda kediler nöbet geçirip hareketlerinde ise anormallik gözlenebilir. Bu belirtilerin dışında aşırı susama, idrar sıklığı, kusma, sarılık ve kilo kaybı gibi şikayetler de olabilir.

Kedilerde FIP Hastalığı Nasıl Teshis Edilir?

Kediler de görülen FIP hastalığının teşhisi zordur çünkü belirtileri diğer birçok hastalıkla karıştırılabilmektedir. Tanı konurken birçok nedene odaklanılmaktadır. Beyaz kan hücrelerinin alışılmışın dışında az veya çok sayıda olması, gözlerde ya da diş etlerinde sararma, yavru olması veya birden çok kedili ortamda olması  tanı koyarken yardımcı olmaktadır.

Kedilerin karın ve göğüs bölgesinde sıvı birikmesi olduğunda veteriner tetkikler için sıvı örneği almaktadır. Alınan sıvıda yüksek protein oranının gözükmesi FIP hastalığının belirtisi olabilmektedir. FIP şüphesi doğduğunda ultrason ya da röntgen çekilmesi yapılır.

yavru kedi

Kedilerde FIP Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kediler de görülen FIP hastalığının tedavisi yapılamaz sanılmaktaydı. Hastalığın tedavisine yardımcı olması adına çeşitli antiviral ilaçlar bulunmaktadır. Hastalığın tedavisi için etkinliği kesin kanıtlanmış bir ilaç olmadığı bilinmektedir. FIP hastalığı tedavisi için biriken sıvının drenajı ve kan transfüzyonu gibi süreçlere de başvurulmaktadır.

Uzun tüylü kedi türleri

Kedilerde FIP Hastalığı Nasıl Önlenir?

FIP hastalığını önlemenin tek yolu kediler de koronavirüs enfeksiyonunu önlemektir. Bu virüs çok fazla kedi bulunan ortamlarda yaşayan kediler için risk taşımaktadır. Feline koronavirüs ile enfekte olmuş kedilerin tükürüğü ya da dışkısı ile geçmektedir lakin her koronavirüs ile enfekte olan kedi FIP hastalığına yakalanmayabilir. Bu hastalığın oluşması için korona virüsünün mutasyon geçirmesi gerekmektedir.  Kedilerinin bu hastalığa yakalanmaması için önlem alınması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında da kedilerin düzenli şekilde veterinere götürülmesi, tuvaletlerinin temiz tutulması, birden çok kedi varsa mama ve su kaplarının ayrı olması ve aşılarının düzenli yaptırılması gelmektedir.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu