Köpekler

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Köpeklerde gençlik hastalığı, köpeklerin sindirim, solunum, sinir sistemini olumsuz etkileyebilen ve hızlı şekilde bulaşan viral bir hastalıktır.

Köpeklerde gençlik hastalığı, köpeklerin sindirim, solunum, sinir sistemini olumsuz etkileyebilen ve hızlı şekilde bulaşan viral bir hastalıktır. Ölümcül hastalıklar arasında olan köpeklerde gençlik hastalığı yavru ve yetişkin köpekler için bir dizi önlemin alınmasıyla ve aşıyla önlenebilir. Gençlik hastalığı aslında paramyxoviridae ailesinden gelen bir RNA virüsüdür. Paramyxoviridae ise insanlarda kabakulak ve kızamığa yol açan virüs ailesine mensuptur.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Sebepleri

Köpeklerde gençlik hastalığının sebebi, paramyxoviridae ailesinden olan tek sarmallı RNA virüsünün köpeklere bulaşmasıdır. Viral olan bu hastalık kısa sürede köpeklere bulaşabilir. Özellikle enfekte kan, idrar, solunumda yayılan damlacık bu virüsün herhangi bir alandan köpeğe bulaşmasına neden olabilir. Köpeklerin su kapları yoluyla virüsü kaptıkları da bilinmektedir.

Köpeklerde gençlik hastalığına sebep olan virüs soğuğa karşı dayanıklı olduğundan kış mevsiminde de ilgili hastalık ortaya çıkabilmektedir. Yapılan araştırmaya göre, köpeklerde gençlik hastalığının ortaya çıkışındaki en yaygın sebebi virüsün damlacık yoluyla bulaşmasıdır.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Belirtileri

Köpeklerde gençlik hastalığı ilk olarak kapılan virüsün solunum yollarındaki lenfatik dokuda çoğalmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Bu çoğalma ardından ise semptomlar ortaya çıkmaya başlar. En yaygın semptom gözlerde sulanma ve akıntıdır. Diğer belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanır:

  • Ateşlenme,
  • İştahsızlık,
  • Burun akıntısı,
  • Öksürme,

Sıralanan belirtiler hastalığın erken evresinde görülür. Eğer hastalığın ikinci aşamasına geçiş yapılırsa semptomlarda kuvvetlenme görülür. Köpeklerde gençlik hastalığının ikinci aşamasına ilişkin semptomlar şunlardır:

  • Kısmı felç,
  • Kas seğirmeleri,
  • Çiğneme ve tükürme eyleminde artış,
  • Nistagmus denilen tekrarlayan göz hareketleri,
  • Başı uzun süre eğik tutma,

Eğer sıralanan ikinci evre semptomlar gündemdeyse hastalığın ilerleme gösterdiğinden söz edilir. Erken teşhis için ilk semptomlar fark edildiğinde veteriner hekime başvurmak önem taşır.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde gençlik hastalığını tedavisinde her köpek için %100 iyileşmeyi sunacak bir teknik bulunmaz. Hastalığın teşhisi yapılan testler sonucunda veterinerce ortaya koyulur. Tedavide ise özel bir bakımın uygulanması gerekir.

Hastalığın tedavisinde ikincil nörolojik semptomlar denilen belirtilerin ortaya çıkması engellenir. Bunun için köpeklerin bağışıklık sistemini en güçlü hale ulaştıracak ek besinler ve vitamin tedavileri tercih edilir. Erken dönem müdahalelerde 10 gün içinde iyileşen köpekler görülmüştür. Bağışıklık sistemi kuvvetli olmayan ve ileri yaşa sahip olan köpeklerin ise nörolojik semptomları tedaviye rağmen gösterdikleri durumlar da mevcuttur. Köpeğin gençlik hastalığında hayatta kalma oranı, enfeksiyonun süresine, köpeğin bağışıklık sistemi gücüne bağlıdır.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi
Köpeklerde Gençlik Hastalığı Tedavisi

Köpeklerde Gençlik Hastalığı İyileşir mi?

Köpeklerde gençlik hastalığı erken dönemde teşhis edildiğinde ve tedavi ile semptomlar kontrol altına alındığında iyileşme söz konusudur. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü köpekler, destekleyici tedavi kapsamında iyileşme oranı daha yüksek olan gurubu oluştururlar.

Köpeklerde Gençlik Hastalığı İyileşmezse Ne Olur?

Köpeklerde gençlik hastalığı iyileşmez ve ilerlerse nörolojik semptomlar ortaya çıkar. Devam eden nörolojik semptomlar şöyledir:

  • Kas seğirmesi,
  • Çene spazmı,
  • Nöbet,
  • Beyin hasarı,
  • Sinir hasarı,

Sıralanan semptomlar ardından tedavi koşulları zorlu bir sürece gireceğinden, erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Köpeklerde Gençlik Hastalığından Korunma Yolları

Köpeklerde gençlik hastalığından korunmak için yapılması gerekenler şu yöndedir:

  • Gençlik hastalığına karşı köpeği düzenli aşılatmak,
  • Aşının yavruluk döneminden itibaren yapılması,
  • Köpek evcilse vahşi hayvandan uzak tutmak,
  • Köpeği sosyal alanlarda enfekte riski yüksek olan su ve mama kaplarından uzak tutmak,
  • Bağışıklık sistemini destekleyen mamalarla beslemek,

Sıralananlara dikkat edilerek köpeklerde gençlik hastalığı oluşum riski en aza indirilir.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu