Köpekler

Köpekler Nasıl Doğum Yapar?

Köpeklerin doğum yapması için dişi köpeğin doğum sırasında vajinasını genişletmesi gerekir. Salgılanan kaygan sıvılar doğumun daha kolay, rahat şekilde geçmesini sağlar. Köpeklerde doğum, gebelik öncesi 56 - 70 gün arasında değişir.

Köpeklerin doğum yapması için dişi köpeğin doğum sırasında vajinasını genişletmesi gerekir. Salgılanan kaygan sıvılar doğumun daha kolay, rahat şekilde geçmesini sağlar. Köpeklerde doğum, gebelik öncesi 56 – 70 gün arasında değişir.

Köpeklerde Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerde gebeliğin öğrenilebilmesi için şu yöntemler uygulanır:

  • Öncelikle köpeğin karnı elle muayene edilir.
  • Kalp ritminin dinlendiği ekokardiyografi filmi çekilir.
  • Gebeliğin erken, 21 güne denk gelmiş olması ve köpeğin ultrasona sokulması gerekir.

Dişi Köpeklerde Üreme Aşamaları Nelerdir?

Dişi köpeklerde üreme aşamaları 4 farklı dönemden oluşmaktadır. Bu süreç içerisinde dişi köpeği üremeye hazır hale getiren, kızgınlık döneminden, hiçbir cinsel aktivitenin olmadığı sakinlik dönemine kadar pek çok üreme aşaması bulunur. Dişi köpeklerde üreme aşamaları şunlardır:

Kızgınlık Öncesi Dönem

Kızgınlık öncesi dönem vajinadan kanlı akıntının salgılandığı süreci kapsar. Bu dönemde dişi köpeğin cinsel organı şişerek çiftleşmeye hazır hale gelir. Evcil hayvanınızın cinsel organında görülen bu şişme yılda en az iki kez meydana gelir. Bu dönemde dişi köpeğin salgıladığı hormon ve sıvılar erkek köpeğin ilgisini çeker. Kızgınlık öncesi dönemde dişi köpeklerin çiftleşme dürtüsü yüksek olmadığı için bu köpekler çiftleşmek istemeyecektir.

Kızgınlık Dönemi 

Kızgınlık dönemi dişi köpeklerde çiftleşme dürtüsünün baskın olduğu bir dönemdir. Bu aşamada dişi köpekler erkek köpekleri kabul eder. Bu durum köpekten köpeğe değişse de kızgınlık dönemi genellikle 9 gün sürmektedir. Yumurtlama ilk 48 saat içerisinde gerçekleşmekte olup dişi döllenmeye hazır hale gelir. Gebelik yumurtlamanın ardından gerçekleşir. Dişi köpeklerin doğum yapması yavrulamasını istemiyorsanız bu dönemde dişi köpekleri muhakkak erkek köpeklerden uzak tutmanız önerilir.

Ara Dönem 

Ara dönem 60 – 90 gün arasında değişen döneme denk gelir. Bu dönemde dişi köpeklerde hamilelik ve yalancı hamilelik gözlemlenmesi olağandır.  Yalancı hamilelikte dişi köpek hamile kalmasa da tüm hamilelik belirtilerini gösterebilir.

Sakin Dönem 

Sakin dönem dişi köpekte cinsel aktivite ya da cinsel dürtünün görülmediği bir dönemdir. Ara dönemi takip eden sakinlik dönemi 3 – 4 aylık süreci kapsar.

Köpeğiniz için Doğum ya da Yavrulama Kutusu 

Köpeğiniz için doğum ya da yavrulama kutusu gözeneksiz malzemeden üretilir. Kolayca temizlenebilir yapıda olması,    köpeğiniz ve yavruları için ideal boyutta olması gerekir. Kutunun tabanı, temizliğin kolay, pratik şekilde yapılabilmesi için çıkarılabilen malzemeden üretilmiştir. İçerisine havlu, çarşaf ya da gazete yerleştirebilirsiniz. Köpeğinizin kilosu 15 kg’ın üzerindeyse anne köpekler uzandığı zaman yavrularını ezmesini önlemek için kutu tabanı ve kenarlarından 10 – 15 cm. uzağa çubuklar yerleştirilmelidir.

Evde Doğuma İlişkin Önemli Faktörler Nelerdir? 

Evde doğuma ilişkin önemli faktörlerden bazıları şunlardır:

  • Isı, nem ve hava. Yeni doğan yavru köpekler vücut ısısını kaybederek susuz kalabilir. Bundan dolayı doğum alanının doğru, ideal sıcaklık ve nem oranına sahip olması gerekir.
  • Alandaki nem oranı %65 – 70 oranında olmalıdır. Bunun için su kabı, nemlendirici alanı ısıtmak için ise kızılötesi lamba ve ısıtıcı kullanabilirsiniz.
  • Yavru köpeğinizin doğumdan sonraki ilk 4 gününde odanın sıcaklığı 29,5 – 32 derece olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bu aşamadan sonra sıcaklık değerlerinin 7 – 10 gün içerisinde yaklaşık 26,7 dereceye olması gerekir.
  • Sıcaklık, 4. haftanın sonunda 22,2 dereceye kadar kademeli olarak yavaş yavaş düşürülmelidir.
  • Doğum kutusu hava akımının çok olmadığı, havasız olmayan, iyi havalandırılan alanlarda kullanılabilir.

Köpeğinizin Evdeki Doğumunun Hijyenik Olması

Köpeğinizin evdeki doğumunun hijyenik yapıda olması yavru köpeğinizin sağlıklı,  kaliteli, sorunsuz bir doğum süreci yaşamasına yardım eder. Doğum aşamasında doğum alanının muhakkak temiz, hijyenik hale getirilmesi gerekir. Bunun için doğum alanına giren insan sayısı sınırlandırılarak sık sık dezenfekte edilmelidir. Alana girmeden önce kendi hijyen koşullarına dikkat etmeniz, köpeğinizi doğum alanıyla tanıştırmadan önce tüm dezenfektan, parazit uygulamalarını eksiksiz, doğru şekilde yapıldığından emin olmanız gerekir.

Köpeğinizi Doğum Yapacağı Yerle Tanıştırın!

Köpeğinizi doğum yapacağı yerle tanıştırma kendini daha emniyetli,  mutlu ve rahat hissetmesini sağlar.  Evcil hayvanınızı doğumdan bir ya da iki hafta önce doğum alanı ve kutusu ile tanıştırmalısınız. Mikroorganizma ve enfeksiyonlardan kurtulmak için köpeğinizi diğer alan, yetişkin hayvanlardan uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Doğum sürecinde ve sonrasında hayvanınızın daha rahat, aktif, hijyenik ve sağlıklı şekilde hareket etmesini sağlamalısınız.

Köpeğinizin Evdeki Doğum Aşamasından Sonra 

Köpeğinizin evdeki doğumundan sonra ilk 3 haftalık süreç oldukça hassas ve özeldir.   Özellikle ilk 48 saat köpeğinizin sağlıklı gelişiminde oldukça önem taşır. Enfeksiyon, oksijen eksikliği doğum sırasında görülen en büyük riskler arasında yer alır. Bu sebeple doğum alanını hijyenik, sağlıklı şekilde hazırlayarak yukarıda belirtilen tüm riskleri en az seviye indirebilirsiniz. Başarılı bir doğum sürecinden sonra veteriner hekiminiz tarafından gerçekleştirilen pek çok uygulama yöntemler sayesinde yavrularınızı mümkün olduğunca sağlıklı, güvenli, hijyenik bir doğum sürecinden geçirebilirsiniz. Yavru köpeklerin doğum yapması sonrasında en kısa zamanda annelerini emmeleri gerekir. Yavru köpekler süt yerine annenleri tarafından verilen anne sütü ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Anne sütü yavruların kemik, kas,  eklem, vücut yapısını güçlendirerek sağlıklı gelişimini hızlandırır.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu