Kediler

Kedilerin Arka Bacaklarında Tüy Dökülmesi

Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi gözle görülür, yaygın seyrelmeye sebep veriyorsa normal değildir. Halk arasında saçkıran şeklinde adlandırdığımız problem kedilerde de ortaya çıkabilmektedir. E

Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi gözle görülür, yaygın seyrelmeye sebep veriyorsa normal değildir. Halk arasında saçkıran şeklinde adlandırdığımız problem kedilerde de ortaya çıkabilmektedir. Eğer kedinin arka bacaklarında derinin görülebileceği şekilde tüy dökülmesi varsa kısa sürede veteriner hekime başvurmak gerekir. Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülme probleminin sebeplerini ve daha pek çok bilgiyi alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Kedilerin Arka Bacağında Tüy Dökülme Sebepleri

Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülme probleminin sebepleri şunlardır:

  • Yetersiz beslenme,
  • Bağışıklık sisteminin güçsüzlüğü,
  • Bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar,
  • Mantar enfeksiyonu,
  • Alerji,
  • Parazit,

Bu sebeplerle meydana gelen tüy dökülmeleri düzensiz şekilde gözlemlenebileceği gibi simetrik bir formda da gözlemlenebilir. Dökülme oluşan alandaki cilt normal durumdaysa mevsimsel bir tüy dökümüyle karşı karşıya olmak mümkündür. Ancak tüylerin döküldüğü alandaki deri kızarmışsa, kabuklanma varsa normalin dışında bir durum söz konusudur. Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi halinde deri ortaya çıkmışsa, kedi sürekli kaşınıyorsa, ciltte kitle varsa alerjiye, enfeksiyona veya parazite bağlı dökülmeden söz edilir.

Kedilerde Tüy Dökülmesine Vitamin

Kedilerde tüy dökülmesine iyi gelen vitamin B12 vitaminidir. B12 vitamini içeren mamalar, tüy dökülme hızını düzene sokar. B12, kedide sinir hücrelerini koruma, tüy sağlığını destekleme, tırnak dayanıklığı kazandırma etkisine sahiptir.

yavru kedi

Kedilerde Parça Halinde Tüy Dökülmesi Neden Olur?

Kedilerde parça halinde tüy dökülmesi, kronik rahatsızlığa, parazite, deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Parça halinde ve derinin gözükebileceği kadar yaygın tüy dökümü, kronik rahatsızlıkların ilerlediğine işaret edebilir.

Kedilerin Arka Bacağında Parazite Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerin arka bacağında parazite bağlı tüy dökülmesinin temel sebebi pirelerdir. Eğer birçok pire tarafından arka bacak bölgesi ısırılmışsa cilt alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu durumda ciddi kaşınmalar meydana gelir. Pire kaynaklı tüy dökümü genellikle arka bacak, kuyruk ve ense bölgelerinde ortaya çıkar. Tüy kaybı ile beraberinde açık yaralar gelişebilir. Pire ısırıklarına bağlı tüy dökümünde vakit kaybetmeden veterinere başvurulmalıdır.

Kedi isimleri

Stres Kedinin Arka Bacağında Tüy Dökülmesi Yapar mı?

Kediler günlerinin büyük bir bölümünü kendilerini temizlemekle geçiren canlılardır. Eğer kediniz günün ortalama %40’ını yalanma ve taranma işlemiyle geçiriyorsa, arka bacaklarında tüy dökülmesi olabilir. Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi derinin gözükebileceği şekilde oluşmadıysa, fazla temizlenme kaynaklı ortaya çıkar. Bu durumda kedilerin bir psikolojik sebebe bağlı olarak sıklıkla yalanmaya çalıştıkları unutulmamalıdır.

Kedi ısırmasına çözüm
Kedi ısırmasına çözüm

Kedilerin Arka Bacağında Alerjiye Bağlı Tüy Dökülmesi

Kedilerin arka bacağında tüy dökülmesi, gıda alerjisine bağlı olarak gelişebilir. Diğer yandan çevresel bazı faktörlere (küf, nem) karşı da kedinin alerji olabilmesi mümkündür. Özellikle yüksek derecede protein tüketen bir kedinin arka bacak tüyleri dökülüyorsa protein alerjisi temel sebep gösterilir. Veteriner hekimden destek alınarak kedinin alerjisi olan gıda anlaşılmalı ve beslenme rutininden çıkarılmalıdır.

Troid Kedinin Arka Bacağında Tüy Dökülmesi Yapar mı?

Kedilerin tıpkı insanlarda olduğu gibi tiroid rahatsızlıkları bulunabilir. Hipertiroid diğer bir ifadeyle gerekenden daha fazla tiroid hormonu üretimi halinde, kedilerin tüyleri dökülebilir. Özellikle kedinin arka bacağında yamalı formda, birden fazla bölgede tüy dökülmüşse tiroid rahatsızlığı şüphesi ile veterinere danışılmalıdır. Bu kapsamda hormon testleri yapılarak teşhis koyulacaktır.

Kedilerde Kuyrukta Tüy Dökülmesi

Kedilerde kuyrukta tüy dökülmesi şu sebeplere bağlı oluşabilir.

  • Mantar, parazit,
  • Bağışıklık sistemiyle ilgili rahatsızlıklar,
  • Alerji,
  • Endokrin sistem rahatsızlıkları,
  • Dengesiz beslenme,
  • Travma,
  • Bakteriyel deri enfeksiyonu,

İlgili durumlardan hangisine bağlı olarak kuyruk tüylerinin döküldüğünü anlamak için veterinere başvurup, gerekli testler yaptırılmalıdır.

Kedilerin Arka Bacağında Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerin arka bacaklarında tüy dökülmesi problemini önlemek için dikkat edilecekler:

  • Kediyi strese sokacak, onun sevmediği davranışları yapmamak,
  • Dengeli ve yeterli beslenme şartlarını korumak,
  • Alerjisi bulunan gıdaları öğrenmek ve vermemek,
  • Tüy sağlığına katkı sunan kuru mamaları beslenmeye eklemek,
  • Kedinin tüm aşılarını düzenli yaptırmak,
  • Parazit aşılarına ayrıca önem vermek,

Bu detaylara dikkat ederek anormal tüy dökülmeleri önlenebilir.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu