Balıklar

Japon Balığı Bakımı – Japon Balıkları Nasıl Beslenir – Japon Balıkları Kaç Yıl Yaşar?

Japon Balığı özellikleri, Japon Balıkları Nasıl Beslenir, Japon Balıkları Kaç Yıl Yaşar, Japon Balıkları Kaç Gün Aç Kalabilir,

Sazangiller ailesinden olan japon balıkları “Gold Fish” olarakta bilinmektedir. Japon balıkları akvaryum balıkları arasında en eski kökenli balık türüdür. Japon balıkları altı ay boyunca her şeyi akıllarında tutabilme yeteneğine sahiptir ve insanları tanıyıp iletişim kurabilirler.

Japon Balıklarının Özellikleri

  • Gold Fish olarak ta bilinirler
  • Soğuk suda yaşayabilirler ve ısı değişimlerine dayanıklı yapıları vardır.
  • Erkek balıkların dişi balıklara göre kuyrukları uzundur. Dişi balıklarında erkek balıklara göre gövdeleri uzundur ve karınları şiştir.
  • Ömürleri ortalama 5 yıldır
  • Japon balıkları kendi türlerine karşı saldırgan değildirler. Farklı türdeki balıklara karşı saldırgan olabilirler.
  • Hafızaları kuvvetlidir.
  • İnsanlarla iletişim kurabilirler
  • Kendilerinden küçük balıkları yemeye çalışırlar
  • Pulları yoğundur
  • Hem otçul hem de etçildirler

Japon Balıkları Nasıl Beslenir

Japon balıklarının midesi yoktur ve bu yüzden doyma hisleri yoktur. Onlara özel yemler bulunmaktadır ve kontrollü bir şekilde beslenmelerinin yapılması gerekir. Beslenmeleri belirli bir plana göre yapılmalıdır. Diğer akvaryum balıklarından daha iri oldukları için toz yemlerle beslenmeleri pek uygun değildir. Aynı yemi sürekli olarak yemekten sıkılırlar. Farklı mamaları bu yüzden deneyebilirsiniz. Japon balıklarına haftada bir kez canlı balık verilir bunun yanında ıspanak, bezelye ve brokoli gibi sebzelerle verebilirsiniz. Sebzeleri vermeden önce haşlayıp küçük parçalara bölerek verebilirsiniz. Akvaryum içindeki küçük balıklarda japon balıkları için yem sayılmaktadır.

Japon balıklarına günde 2-3 defa tüketeceği miktarda yem verebilirsiniz. Hazır yemle beslenmek bir süre sonra japon balıklarında kabızlığa neden olabilir. Bu yüzden sebzeleri de tercih edebilirsiniz. Zaman zamanda kan kurdu, su piresi ve artemia gibi canlıları da yem olarak verebilirsiniz. Bu besinlerde protein fazla olduğundan aşırıya kaçmayın. Japon balıkları bitkisel ağırlıklı olarak beslenmelidir. Bu şekilde dengeli beslendiğinde daha sağlıklı büyürler.

Japon Balıkları Nasıl Beslenir

Japon Balıkları Kaç Yıl Yaşar?

Japon balıklarının kendi doğal ortamlarında ömrü ortalama 20 yıldır. Akvaryum ya da cam fanus içerisinde beslenen balıkların ömrü ise bakım ve çevre şartlarına göre değişiklik göstermekte ve ortalama 5-10 yıl kadar yaşayabilirler.

Japon Balıkları Kaç Yıl Yaşar?

Japon Balıklarının Uzun Yaşayabilmesi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Geniş ve büyük bir akvaryum tercih edilmelidir. Japon balıkları geniş ve rahat ortamlarda yaşamayı severler. Her balık içinde yaklaşık 15 litre su alan akvaryumlar ideal olacaktır.
  • Akvaryumun suyu temiz olmalı ve düzenli aralıklarla değiştirilmelidir. Suyun değişim süresi de akvaryumun büyüklüğüne göre ortalama 1 haftayı geçmemelidir.
  • Akvaryumların suyunu değişimlerde balıkların şoka girip ölmemesi için su sıcaklığının ani olarak değişmemesine dikkat edilmelidir.
  • Japon balıkları serin suları severler. Su sıcaklığı arttıkça japon balıkları nefes almada zorluk çekebilir bu yüzden su sıcaklığının ortalama 20 derece olması idealdir.
  • Suyun asidik değerine de dikkat edilmelidir. Japon balıkları için ideal ph değeri 7.5.tir
  • Klorlu su kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Klor amonyak ile birleşerek kloramini oluşturur ve kloramin balıkların ölmesine neden olur.
  • Yemini aksatmadan vermelisiniz. Japon balıklarının mideleri olmadığından tokluk hissetmezler bu yüzden düzenli aralıklara yemlerini vermelisiniz fazla verirseniz balıklarınızın ölmesine neden olabilirsiniz.
  • Sivri ve keskin uçlu akvaryum kumları kullanmamaya dikkat edin. Japon balıkları kumların arasında yem ararken kumları ağızlarına alıp tekrardan bırakırlar. Keskin ve sivri uçları olan kumlar balıkların ağızlarına zarar verebilir.
  • Akvaryumları güneç gören bir yere koymalısınız. Ancak balıkların zarar görmemesinde doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına dikkat etmelisiniz.
Japon Balıkları Kaç Gün Aç Kalabilir
Japon Balıkları Kaç Gün Aç Kalabilir

Japon Balıkları Kaç Gün Aç Kalabilir ?

Japon balıkları 2 haftaya kadar aç kalabilirler. Fakat iyi beslenmiş ve sağlıklı bir japon balığı 2 haftaya kadar aç kalabilir. Ancak bu durum zorunlu haller dışında göze alınmamalıdır.

Şunu da belirtelim bu süre kesin belirlenmiş bir süre değildir. Balıklarınızın boyutuna, sağlık durumlarına, genel beslenme düzenine, su sıcaklığı vb. birçok etkene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Japon balıklarınızdan tatil ya da başka bir sebeple ayrılmak zorunda iseniz birkaç günlük ayrılık durumlarında japon balıklarınızı aç bırakabilirsiniz. Birkaç gün aç kaldıklarında sorun olmaz fakat açlık süresi uzadığında japon balıkları strese girebilir. Bu sebeple açlık süresinin iki üç günden daha uzun sürmesi durumunda başka çareler düşünmelisiniz.

Tatile Giderken Japon Balıkları Nasıl Beslenmeli?

  1. Balıklarınızı güvendiğiniz birine emanet edebilirsiniz. Sabah ve akşam olmak üzere balıklarınıza nasıl yem vereceğini anlatıp emanet edebilirsiniz.
  2. Akvaryum otomatik yem makinesi alabilirsiniz. Yemleri makinenin haznesine doldurup yem verdiğiniz saatleri ayarlayabilirsiniz. Makinede otomatik olarak ayarladığınız saatlerde balıklarınıza yemleri verecektir.
  3. Tatil yemi alıp akvaryuma bırakabilirisiniz. Tatil yemleri genelde tablet şeklindedir. Akvaryuma bıraktığınız bu yemler zaman içinde yavaşça çözünerek balıklarınıza uzun süre besin sağlarlar. Fakat bu biraz riskli bir durum olabilir. Ne kadar ve nasıl çözüneceği, balıkların ne kadar yiyeceği belli olmayabilir.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu