Köpekler

Yeni Doğan Yavru Köpeğin İlk Hafta Bakımı

Yavruların doğumu heyecan verici bir zamandır. Özellikle yaşamın erken dönemlerinde bir annenin yeni doğanlarına bakmasını izlemek çok güzel.

Yeni doğmuş bir köpek yavrusu tamamen çaresizdir ve annesine bağımlıdır. Yavru köpeğin hayatının ilk haftası, esas olarak uyumak ve yemek yemekle ilgilidir, bu yüzden büyür.

Yavrular, yaklaşık sekiz ila 12 haftaya kadar anne ve yavru arkadaşlarıyla birlikte kalmalıdır . Bununla birlikte, hayatın ilk birkaç haftasında bir anneye sahip olmak çok önemlidir. Annesinden ayrılan bir köpek yavrusu insan müdahalesine ihtiyaç duyacaktır. Yeni doğmuş bir köpek yavrusu yetiştirmek çok zaman ve yoğun bakım gerektirir. Bu, genç bir köpeğe bakmakla tamamen aynı şey değildir .

Yavru Köpek Fiziksel Geliştirme

Yavrular gözleri ve kulakları kapalı olarak doğarlar. Hiç göremezler ve çok az işitebilirler. Yine de tiz bir ciyaklama gibi ses çıkaran gürültü yapabilirler. Doğumda dişleri yoktur ve yürüyemezler. Yeni doğan yavrular kendi başlarına idrar veya dışkılama yapamazlar. Ek olarak, yeni doğmuş bir köpek yavrusu kendi vücut ısısını düzenleyemez.

Yeni doğan yavruların çoğu, içgüdüsel olarak annelerinin meme uçlarını bulabilir ve doğduktan veya emdirildikten hemen sonra emzirmeye başlayabilir . Temizlendikten sonra (anne veya yardım eden bir insan eli tarafından) annenin sıcak karnına doğru sürünecek, meme başlarını bulacak ve emmeye başlayacaktır.

Uygun yiyecek alımı ve annelik bakımı ile, yeni doğmuş bir köpek yavrusu hayatının ilk haftasında kilosunu ikiye katlamalıdır.

Yavru Köpek Davranış Değişiklikleri

Yeni doğan yavrular, yaşamlarının ilk birkaç haftasında zamanın yaklaşık yüzde 90’ını uyuyarak geçirirler. Bu, günde 22 saatten fazladır, ancak uyku aynı anda olmaz. Yavrular gece gündüz kestirir, yavru arkadaşlarla ve annenin vücut ısısıyla ısınır. Uykular arasında, zamanın geri kalanını yemek yiyip anne tarafından bakılarak geçirirler. Yeni doğan yavrular her iki saatte bir veya daha fazla yemek yerler.

Yeni doğan yavrular göremedikleri, duyamadıkları veya yürüyemedikleri için, erken yaşta yapacakları çok fazla keşifleri yoktur. Yavru köpeğin dünyası tamamen anne, yavru arkadaşları ve hepsinin içinde uyuduğu kutu ile ilgilidir.

Yeni doğan köpekler

Yavru Köpek Sağlık ve Bakım

Bir yavru köpeğin hayatının ilk birkaç haftasında anne köpek, zamanının çoğunu yiyecek ve bakım sağlamakla geçirir. Anne yavrularını temiz tutar ve onları emzirir. İdrara çıkma ve dışkılamayı uyarmak için her yavrunun anüsünü ve cinsel organını yalıyor. Bu süre zarfında, anne köpeği üzmediği sürece insanlar yavruları nazikçe tutabilir ve evcilleştirebilirler. Bu insanlar ana köpeğin ailesinin bir parçasıysa, insan temasının memnuniyetle karşılanması daha olasıdır.

Genel olarak, annenin işini yapmasına ve sadece yavru köpekleri sevmesine izin vermek en iyisidir. Bununla birlikte, annenin yavrularına bakmak istemediği veya ilgilenemediği durumlar vardır. Ya da anne iyi bir iş çıkarıyor olabilir, ancak bir veya daha fazla yavru köpek doğru şekilde büyümüyor. Bu, yavruları kurtarmanın tek olası yolunun insan müdahalesi olduğu zamandır. Yetim bir yavru köpeğe bakmaya karar verirseniz, zamanınızın çoğunu önümüzdeki birkaç hafta köpek yavrusu ile geçirmeye hazır olun.

Bir köpek yavrusu iyi kilo almadığında veya yetim kaldığında, sağlığını değerlendirmek için mümkün olan en kısa sürede bir veterinere götürülmelidir. Yavru köpekler, uygun bakım olmaksızın çok çabuk hastalanabilirler. Bir köpeğin sağlığı konusunda şüphe duyduğunuzda, veteriner ziyaretini geciktirmeyin!

Yavru köpek annesi tarafından reddedilmişse, bunun nedeni anne tarafından tespit edilen bir sağlık sorunu olabilir. Bu arada, annesinin sahip olacağı bakımı sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmanız gerekecektir.

  • Yavru köpeğin uyuması için sıcak bir ortam yaratın. Battaniyeli küçük bir kutu ve bir ısıtma lambası idealdir. Ortamın aşırı ısınmaması için lambayı makul bir mesafede tutun. Bir ısıtma yastığı ve battaniyeler de işe yarayabilir, yanıkları önlemek için ısıtma yastığının iyice kaplandığından emin olun.
  • Her 2-3 saatte bir özel bir köpek mamasını biberonla besleyin. Bir evcil hayvan maması mağazasında veya veteriner hekiminiz aracılığıyla köpek sütü ikamesi bulabilirsiniz. Yeterli beslenme sağlamadığından ve sindirim sorunlarına neden olabileceğinden yavrulara inek sütü vermeyin.
  • Her yemekten hemen sonra idrara çıkma ve dışkılamayı teşvik etmek için ılık bir bez veya pamuk kullanın. İdrar ve dışkı miktarı çok az olacaktır. Normal bir dışkı yumuşak olacaktır.
  • Yavru köpeğin vücuduna düzenli olarak masaj yapın ve gerektiği gibi temizleyin. Uzmanların, gelişimin ayrılmaz bir parçası olduğuna inandıkları bir şey olan masaj, annenin bakımını taklit edecek.
yavru köpek

Yeni doğmuş yavru köpek nasıl beslenir?

Genel olarak, yeni doğmuş bir köpek yavrusu ihtiyacı olan tüm besini annesinin sütünden alır. Anne tarafından yapılan ilk süt, antikorlarda ve büyüme faktörlerinde bulunan bir madde olan kolostrum içerir. Hayatın ilk bir veya iki gününde yavru köpekler tarafından emilebilir ve annenin bağışıklığı olan hastalıklara karşı bir miktar geçici bağışıklık sağlar.

Ticari köpek mamasının kolostrum sağlamayacağını unutmayın. Kolostrum almayan biberonla beslenen yavrular, özellikle hastalığa karşı savunmasızdır ve gelişmeyebilir.

Yeni doğan yavruların birkaç hafta dişleri olmayacak ve yavru köpek mamalarını sindiremeyeceklerdir. Bir veteriner tarafından başka şekilde tavsiye edilmedikçe, yavrular sütten kesme sürecine hazır olana kadar, genellikle 3-4 haftalıkken, herhangi bir tür köpek maması vermeyin .

Yavru Köpek Eğitim ve Sosyalleşme

Yeni doğmuş bir köpek yavrusu herhangi bir eğitimden geçemeyecek kadar küçüktür, ancak onu insanlara ve çevresine alışması için yapabileceğiniz bazı şeyler olabilir. Anne izin verirse, yavruları kısa bir süre için düzenli olarak tutun. Yavru köpeği birkaç dakikadan fazla anneden uzak tutmamaya dikkat edin. Yavru köpeği kucaklamak ve evcilleştirmek, onu insanların ve çevrenin kokusu ve hisleri hakkında bilgilendirmek için zamanı kullanabilirsiniz.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu