Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Muhabbet Kuşu Kuruma Hastalığı

Birçok canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da belli dönemlerde bazı hastalıklar görülebilmektedir. Bu hastalıklardan biride kuruma hastalığıdır. Kuruma hastalığı muhabbet kuşlarında en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalığın en önemli özelliklerinden biri de muhabbet kuşlarının zayıflamasına neden olmasıdır. Kuşlarda kurumaya bağlı oluşan hastalık doğru tedavi uygulanmadığı zamanlarda muhabbet kuşlarının ölümüne neden olabilecektir.

Kuruma Hastalığından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Muhabbet kuşlarının kuruma hastalığına yakalanmaması için yapılması gereken bazı şeyler olmaktadır. Bunun için ilk yapılması gerekenlerden biri kuşun temiz bir şekilde tutulmasıdır. Muhabbet kuşlarının kafeslerinin sürekli olarak temizlenerek, altlarındaki gazetelerin her gün değiştirilmesi gerekmektedir.

Muhabbet kuşlarının sularının temiz olması adına suluklarının sık sık değiştirilmesi gerekir. Kuruma hastalığı muhabbet kuşlarında bağırsaklarında oluşan bir hastalıktır. Bundan dolayı iç parazit aşılarının aksatılmadan zamanında yapılması lazımdır. Suluklarına belli aralıklarla damlatılacak elma sirkesi muhabbet kuşlarının kuruma hastalığına yakalanma oranını düşürecektir.

Muhabbet kuşlarında özellikler genç olanlarda bu hastalık daha sık görülür. Muhabbet kuşlarının narin yapısı onların kolay hastalanmalarına neden olmaktadır. Bulundukları hava ortamlarının mevsim şartlarına göre olması gerekir. Çok sıcak veya çok soğuk havalar muhabbet kuşlarında hastalanma riskini arttıracaktır. Beslenme şartlarının da temiz bir şekilde sağlanarak, hijyenik bir ortam oluşturulması kuruma hastalığına yakalanma riski en aza indiren önemli faktörlerdendir.

Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kuruma Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşları hastalığa dair bazı belirtiler göstermektedirler.

  • Muhabbet kuşlarının cansızlaşarak hareketsiz kalması en önemli belirtilerden biridir.
  • Kuruma hastalığına yakalanan kuşlarda iştahsızlık görülmektedir. Buna bağlı olarak hızla zayıflamaları hastalığın ilerlediğini göstermektedir.
  • Günlerini genellikle kabarıp uyuyarak geçirirler.
  • Dışarıdan bakıldığından kuşların bağırsakları belirgin şekilde görülmektedir.
  • Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşları yedikleri yemi tam olarak sindiremezler. Bununla birlikte dışkılarında parçalanmamış yemler görülür.
  • İshal olma durumu ve sıvı kaka hastalığa bağlı oluşan belirtilerdendir.
  • Muhabbet kuşlarının göğüs kısımlarında bazı kurumaların meydana gelecektir.
  • Kuruma hastalığına yakalanan muhabbet kuşlarının kaslarında erime meydana gelecektir.
  • Muhabbet kuşları hastalık durumunda sürekli yemlerinin başında olurlar. Yem yiyor gibi gözükseler de aslında yemlerini yemezler.

Muhabbet Kuşları sağlıklı beslenme konumuza göz atarak daha sağlıklı beslenmelerini sağlayabilirsiniz.

Kuruma Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Kuruma Hastalığı Tedavisi Nasıl Olur?

Kuruma hastalığı oldukça zor bir hastalık olmasıyla birlikte tedavisi de bir o kadar zor olmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde genel olarak muhabbet kuşlarına özel olan ilaçlar kullanılmaktadır. Antibiyotik ve buna bağlı ilaçlar kuruma hastalığında etkili olmayan kuşlarda ölüme sebebiyet verebilecektir. Muhabbet kuşu kuruma hastalığı tedavisi sürecinde Nystatin isimli ilaç kuşların sulukları yardımıyla kuşlara içirilmektedir.

Muhabbet kuşlarında kuruma hastalığı tedavisinde kullanılan diğer bir ilaç Fluconazol’dur. Bu ilaçtan fayda alınabilmesi için ilacın en az bir yıl süreyle ara verilmeden kullanılması gerekir. Kuruma hastalığı kuşlarda bağırsaklarda meydana gelmektedir. Bundan dolayı bağırsakları için gerekli vitamin desteğinin sağlanması gerekir. Bu yolla hastalık hafifletilerek iyileşme yoluna gidilebilecektir.

Muhabbet kuşlarında bağırsakların düzenlenerek düzenli çalışması için kuru mayanın etkisi oldukça fazladır. Suluklarına eklenecek bir miktar kuru maya bu konuda yardım olacaktır. Hastalığa yakalanan muhabbet kuşu ayrı bir ortama alınarak daha dikkatli bir bakım sağlanmalıdır. Sulukları sürekli değiştirilmeli, bulunduğu yer sürekli temiz tutulmalıdır. İçtikleri suyun asit oranı arttırılmalı suyuna elma sirkesi veya greyfurt suyu gibi asit oranı yüksek sıvılar eklenmelidir.

Muhabbet kuşlarındaki bağışıklık sistemi kuruma hastalığı ile oldukça düşecektir. Hastalığın tedavi edilerek kuşun eski sağlığına kavuşması için gerekli C vitamini takviyesi yapılması, iyileşmeye yönelik diğer besin takviyelerinin de verilmesi gerekir.

Muhabbet kuşlarında tedaviden doğru yanıt alınabilmesi için hastalık tespitinden en geç 1-2 gün içerisinde tedaviye başlanması gerekir. 3. Günden sonra uygulanacak tedavi geç kalındığından iyileşme olamayarak kuşun ölüme sebep olabilecektir.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu