Muhabbet Kuşu

Muhabbet Kuşu Beslemenin Önemli Kuralları

🐦Kuşların Hasta olmaması ve hak ettikleri kalitede doğru şekilde beslemek için alınacak basit önlemler…

1) Kafeste bulunması gerekenler; gaga taşı, kalamar kemiği, kuş kumu, tahta tünek kullanılmalı (mantar için de tırnak törpülemek için de tahta tünek şart); aldığınız yemin mutlaka son kullanma tarihine bakınız.


2) Bayat yada küflü olmadığına emin olunuz içinde boyalı ekmek olan yemlerden uzak durunuz.


2) İçme suyu kullanın, çeşme suyu kullananlar mutlaka kaynatmalı ve soğuyunca suluğuna koymalı, değiştirme süresi ideali her gün değişimdir en fazla 2 günü geçmemelisiniz. Haftada bir suyuna 2,3 damla elma sirkesi iç parazit oluşmasını engeller. Dönem dönem doğal mayalı yoğurdun yeşil suyu 1 kaşık içme suyuna katılarak sindirim ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için doğal probiyotik takviyesi sağlanmış olur.


3) Kesinlikle cereyana maruz kalmamalılar cereyana maruz kalan kuşu kurtarmak oldukça zordur.


4) Yeşillik verirken iyice yıkanmalı ve kurulanmalıdır ıslak şekilde vermeyiniz fazlasının ishal yapacağı unutulmamalıdır.


5) Kafes paslı olmamalı ve dışkısıyla temas etmemeli kafes altı ızgaralı olmalı.


6) kafes altlığı düzenli temizlenmeli , haftada 1kaynar su ile kafes komple temizlenmeli, elma sirkesiyle silinmelidir.


7) Kuşa kendiniz banyo yaptırmamalı; banyoluk koyarak kuşun kendi istediğinde banyo yapması sağlanmalı; banyo suyuna 3,4 damla elma sirkesi dış parazitleri temizler. Kuşlar doğası gereği hastalıklarını gizlemeye çalışırlar, bu ana denk gelirse, banyo yaptırdığınızda vücut ısısını ayarlayamazlar ve bu hasta olmalarına yol açar, ne zaman banyo yapması gerektiğini kuş kendisi ; daha iyi bilir, vücut ısısını ona göre ayarlar. Asla şampuan vs kullanılmamalıdır.


8) Tüye giren kuşa kaliteli B-vitamini takviyesi yapılmalıdır, bu dönemi rahat ve çabuk atlatması bakımından ve felç olma gibi riskleri en aza indirdiğinden önemlidir.

9)Kafes dönem dönem kontrol edilmeli demirlerde ve oyuncaklarda keskinlik kırık sivrilik vs olmamasına dikkat edilmelidir.

10) kafes tüllerine dikkat edilmeli kuşun ayağının takılma ihtimaline önlem alınmalıdır.

11) evde değilken kuşları serbest bırakmamak görülmez kazalardan korur.

12) ballı krakerler yapıştırıcı maddeler kullanıldığı için zararlıdır ev yapımı tarif albümümüzde mevcuttur.

13) yem kabukları günlük üflenmeli yem tüketimleri takip edilmelidir.

14) dışkı takibi önemlidir kuşlar pek çok hastalığı dışkıyla belli eder

15) Piyasada 2 tür kafes vardır birincisi kanaryalar , sakalar vb kuşlar için üretilmiş telleri yere dik olanlar, ikincisi muhabbet kuşları için üretilmiş olan telleri yere paralel olanlardır siz paralel olandan alın. Muhabbet kuşları kafes içinde oyun oynamayı taklalar atmayı çok severler. Yuvarlak değil köşeli kafesleri tercih edin.

16) ev ya da dışarıdaki evcil hayvanlara davranışını tam kestiremeyeceğiniz misafir küçük çocuklara karşı dikkatli olunmalıdır.

17) d vitamini açısından güneşlenmeleri önemlidir (3/4 dakika) ancak uzun süre direk güneşe maruz bırakılmamalıdır.

18)yağlı şekerli tuzlu yiyecekler, ev yemekleri kuşlar için zararlıdır

19) zararlı ev bitkilerini yememeleri sağlamalıdır 🐦🐦🐦Bu basit önlemlere dikkat ettiğimizde, kuşlarımızı bir çok hastalıktan ve tehlikeden korumuş ve onları hak ettikleri titizlikle yetiştirmiş oluruz .

20) Kafesi alırken ilerde yapacağınız kafes altı temizlikte kolay olması için kafes taban altlığının çıkabiliyor olmasına ve ızgaralı olmasına dikkat edin.

21) Tekrar tekrar vurgulanmak üzere Kafeste kuş kumu gaga taşı mineral blok kalamar kemiği tahta tünek mutlaka bulundurulmalıdır.

Not: Kafes alanı ne kadar büyük olursa minik dostunuz o kadar mutlu olur 🙂 Minik canlarınızla sağlıklı günler dileğiyle 💕

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu