Haberler

Gıda enflasyonunu önlemek için 4 ipucu

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, gıda enflasyonu ile mücadele önerilerini dört başlık altında topladı. Matlı bunları Anadolu’yu sulanabilir kılmak, ürün modellerini değiştirmek, gıda israfıyla mücadele etmek, ikili anlaşmalar olarak yorumluyor.

Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, gıda enflasyonunun iki nedeni olduğunu belirterek, bunlardan birincisinin ABD doları ve avronun değeri ile ihraç edilen ürünlerin yurt içi fiyatından kaynaklandığına dikkat çekti. . Artışın ikinci nedeninin buğday gibi temel tarımsal gıdaların ithalatından kaynaklanan açık olduğunu söyleyen Matlı, “Geçen yıl hammadde 190 ABD dolarıydı ve hasatta 250 ABD dolarına yükseldi. Şimdi 300 ABD dolarına kadar çıktı. Bu da emtia fiyatlarında son zamanlarda ithal ettiğimiz enflasyona yol açtı. İhracat fiyatları yükselir, ithalat fiyatları yükselir. Bu piyasalar düzenlenene kadar bir noktada toparlanacak” dedi.

Çözüm bir günde Olmaz!

Çözümün bir günde gerçekleştirilemeyeceğini belirten Matlı, ilk etapta Anadolu’nun sulanabilir hale getirilmesinin önemini vurguladı. İkincisi, su kıtlığına dayalı ürün modelinin değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Matlı, “Daha fazla üretim yapabilmek için kurak iklimlerde ürünleri artırmamız gerekiyor. Üçüncüsü, gıda israfı… Bakanlığın da politikaları var. daha fazlasına ihtiyaç var Gıda israfı konusunda farkındalığı artırın 4. Türkiye hangi ürünleri üretecek Ukrayna gibi tarım konusunda ikili anlaşmaya ihtiyacımız var Bunu neden söyleyeyim ki Almanya yemyeşil çünkü 200-250 günlük gıdayı kabul ediyor Yağış Türkiye’de doğal yağış olmadığı için elektrik ve motorin kullandığımız için tarımsal işletme maliyetlerimiz daha yüksek.Türkiye ihracatı iyi şeyler yapmamıza izin veriyor ancak buğday gibi katma değeri düşük ürünler de bol yağış alan ülkelerden geliyor. Ukrayna bizden uzak. En yakın ülke çünkü çok tarım arazisi var” dedi.

Tüketim alışkanlıkları değiştirilmeli

Hayvancılıkla ilgili görüşlerini paylaşan Matlı, gelir seviyeleri çok yüksek seviyelere çıkmadan önce ucuz protein tüketebilen sektörlerin öne çıkması gerektiğine inanıyor. Matlı, Türkiye’de mera yapısında sorunlar olduğuna ve tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Planlama değişmeli

Matlı, Türkiye’de iyi bir işbirliği yapısının kurulması gerektiğini vurgulayarak, nehir havzası çalışmasına dayalı kişiselleştirilmiş çözümler geliştirmenin önemini dile getirdi. Matlı, Türkiye’de bazı kişilerin badem yetiştirdiğini belirterek, “Aslında bunların ovalarda planlanması gerekiyor. Karakabe ovasında ağaç dikmeye çalışırken yılda 2-3 defa uzun vadeli tarım ürünleri alabilirsiniz. uzun vadeli hakkında, planlama ihtiyaçları Günümüz durumuna göre değişir.

AŞTIĞIMIZDA TAHIL FİYATLARI GERİ GELECEK

Pandemi şartlarından dolayı dünyadaki ülkelerin panik havasında olduğunu ifade eden Matlı, “Rusya, Ukrayna’da arpa, buğday satıcıları, ülkesinde enflasyon artmasın; pandemi şartlarından yarın kapılar kapanır diye ihraç etmesi gereken malı satmıyor. Bu da dünyadaki emtia fiyatlarını tetikliyor. Sıcak para borsalarda… Emtialar da borsalarda çalıştığı için ucuz faiz politikasının değişmesi gerekiyor. Neyi yaparsanız yapın, pandemi korkaklığını toplum atamazsa olmaz. Bizde bile insanlar gıda stokladı. Bu pandemi şartlarını aştığımız zaman otomatikman, tahıl fiyatları yüzde 20 geriye gelecek zaten” diye konuştu.

Rıdvan Polat

Merhabalar, İsmim Rıdvan, 30 yaşındayım. İstanbul Üniversitesi Zooloji Mezunuyum. Muhabbet kuşu besler ve yetiştiririm ayrıca muhabbet kuşu eğitimleri hakkında bir çok deneyim ve bilgi sahibiyim. Kedileri ve Köpekleri çok seviyor ve 1 tane olmak üzere kedi besleniyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu